Dlaczego dziąsła krwawią?

Zaczerwienione, lekko napuchnięte dziąsła,  krwawiące przy szczotkowaniu,  gryzieniu twardych pokarmów a często i bez przyczyny powinny być sygnałem alarmowym, który przyspieszy decyzję o wizycie u dentysty.

Najczęstszą przyczyną tej dolegliwości jest kamień nazębny, który tworzy się między zębem a dziąsłem. Bakterie mogą się wtedy dużo łatwiej tu osadzać, wnikać głębiej do przestrzeni przy korzeniu a także odsuwać dziąsło od zębów.

Kolejny częsty powód krwawienia dziąseł to urazy mechaniczne zwłaszcza mocne szorowanie zębów poziomymi ruchami, często przy użyciu zbyt twardej szczoteczki. Łatwo to sprawdzić – jeżeli w ciągu 3 miesięcy główka szczoteczki zmienia kształt, to znaczy że myjesz zęby za mocno. Należy je czyścić wyłącznie miękką szczotką, wykonując ruch wymiatający i prowadząc szczotkę od korzeni w stronę koron, tak by nasuwać dziąsła na zęby.

Krwawienie dziąseł jest też skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków, zwłaszcza tzw. niesteroidowych leków przeciwzapalnych (np.aspiryna ), sterydów i hormonalnych środków antykoncepcyjnych.

A może to zła dieta? Zbyt mała ilość witaminy C, obecnej w owocach i warzywach,która ma nie tylko działanie ochronne na naczynia krwionośne ale ułatwia wchłanianie żelaza może objawiać się w ten sposób, podobnie jak niedobór witaminy K, do którego dochodzi po stosowaniu antybiotyków.

Krwawiące dziąsła widujemy też u pacjentek w ciąży. Związane jest to z burzą hormonalną w organizmie,zwłaszcza pomiędzy 4 a 6 miesiącem ciąży.

Pamiętajmy też o chorobach ogólnych, którym może towarzyszyć objaw krwawiących dziąseł. To nie tylko skaza krwotoczna czy anemia ale także niedoczynność wątroby oraz cukrzyca. W tej ostatniej chorobie przyczyną jest dużo większa skłonność do różnych zakażeń bakteryjnych i grzybiczych w przyzębiu